Ik leer leren

Als uw kind niet weet HOE hij of zij het beste kan leren…

Naast leerproblemen kunnen er bij kinderen en jongeren ook andere problemen voorkomen, zoals bijvoorbeeld concentratieproblemen, motivatieproblemen of faalangst.
Ook kunnen zij problemen hebben met hoe ze nou iets moeten leren of hoe ze iets moeten aanpakken.
Speciaal voor deze kinderen en jongeren biedt RT-Praktijk BOEBEL de training “Ik leer leren”.

Over “Ik leer leren”
De training “Ik leer leren” is bedoeld om kinderen en jongeren te laten ontdekken HOE zij het beste kunnen leren. Kinderen en jongeren leren welke voorwaarden er nodig zijn om te kunnen leren. Het gaat hierbij niet over de inhoud van een bepaald vak, maar juist over hoe iets aangepakt en geleerd kan worden.

Tijdens de training (5 sessies van anderhalf uur) komt het volgende aan bod:

 • Leerstijl: Wat is je talent en hoe kan je je talent gebruiken?
 • Leerstrategie: Wat is een slimme aanpak voor leer- en maakwerk? Wat werkt voor jou?
 • Faalangst: Hoe ga je om met spanning en stress?
 • Concentratie: Hoe kun je je aandacht bij de les houden en hoe kun je dit volhouden?
 • Motivatie: Wat doe je als je “geen zin” hebt en hoe ga je om met saaie lessen?
 • Plannen en organiseren: Hoe kun je huiswerk en vrije tijd het beste plannen en organiseren?
 • Evalueren: Hoe heb je het aangepakt en hoe kan het een volgende keer beter?
 • Heel veel interessante weetjes, tips, testjes en oefeningen

Bij de training wordt gebruik gemaakt van het werkboek “Ik leer leren”. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van diverse ondersteunende materialen en spellen.

Voor wie?
De training “Ik leer leren” is geschikt voor:

 • kinderen in de bovenbouw van de basisschool (groep 7 en 8);
 • hoogbegaafde kinderen/jongeren (vanaf de middenbouw van de basisschool);
 • kinderen/jongeren in de brugklas (of hogere klassen) die plotseling merken dat het leren ineens niet meer zo makkelijk gaat.

Werkwijze
De training “Ik leer leren” is in principe een groepstraining voor 2 à 3 kinderen, maar kan ook individueel worden gevolgd.
Het voordeel van het volgen van de training in een groep is dat kinderen en jongeren heel veel van elkaar kunnen leren en elkaar ook kunnen stimuleren. Kinderen en jongeren nemen sneller iets aan van hun leeftijdgenoten, dan van een volwassene die tips geeft!
Het voordeel van het volgen van de individuele training kan zijn dat sommige kinderen zich meer op hun gemak voelen als er geen andere kinderen bij zijn. De aandacht van de coach is dan volledig op het kind gericht. Ook kan een kind bij sommige onderdelen van de training meer tijd nodig hebben. In een individuele training kan deze tijd, altijd in overleg met ouders, daarvoor ook genomen worden.
Bij de training wordt er gewerkt met het werkboek “Ik leer leren”. De kosten voor het werkboek zijn inbegrepen in de prijs van de training. Dit geldt zowel voor de training in groepsverband als voor de individuele training.

Kosten van de training “Ik leer leren”
De training “Ik leer leren” in groepsverband kost €215,- inclusief werkboek. De training bestaat uit 5 sessies van anderhalf uur. De individuele training kost €400,- inclusief werkboek. Ook hierbij wordt uitgegaan van 5 sessies van anderhalf uur. Een compleet overzicht met alle tarieven van RT-Praktijk BOEBEL kunt u hier terugvinden.

Verdiepingssessie
Als een kind de training “Ik leer leren” heeft gevolgd bij RT-Praktijk BOEBEL, kan het zo zijn dat een kind bij een bepaald onderdeel van de training nog wat extra aandacht, begeleiding of ondersteuning nodig heeft.
RT-Praktijk BOEBEL biedt daarom de mogelijkheid voor een verdiepingssessie, waarin er samen met het kind wordt verder gewerkt aan dat thema. Mogelijk worden er onderdelen herhaald, maar de nadruk zal voornamelijk liggen op verdieping van het onderwerp. Het is belangrijk dat het kind zijn of haar eigen werkboek meeneemt naar deze verdiepingssessie. De kosten voor een verdiepingssessie van 1 uur bedragen €75,-.

Losse modules
Soms kan het zo zijn dat het voor een kind belangrijk is om slechts een enkele module te volgen uit de training, bijvoorbeeld voor het plannen en organiseren van huiswerk. Ook het omgaan met faalangst, concentratie- of motivatieproblemen kan iets zijn waarvoor er gewoon behoefte is aan één module uit de training “Ik leer leren”.
En dat kan dus ook bij RT-Praktijk BOEBEL!
Bij het volgen van een losse module uit de training “Ik leer leren” worden er tijdens het kennismakingsgesprek afspraken gemaakt over de inhoud van de module. In principe wordt er bij een losse module uitgegaan van 1 sessie van anderhalf uur. Mogelijk is een verdiepingssessie daarna nog wenselijk.
Voor het volgen van een losse module hoeft het werkboek niet aangeschaft te worden, maar wordt er gewerkt met losse werkbladen. Wanneer er meerdere losse modules gevolgd worden, is het te overwegen om wel een werkboek aan te schaffen. Het is mogelijk om dit werkboek aan te schaffen bij RT-Praktijk BOEBEL.
De kosten voor het volgen van een losse module van de training “Ik leer leren”, inclusief werkbladen, bedragen €100,-

Meer informatie
Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden van de training “Ik leer leren” of een afspraak willen maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, dan kunt u contact opnemen met RT-Praktijk BOEBEL. Ook op deze website (https://teaadema.nl/ik-leer-leren/training/) kunt u meer informatie over deze training vinden.