Workshop “Motivatie verhogen”

Je kind kan wel leren, maar wil niets doen…

Vaak gaat het in het eerste jaar op de middelbare school allemaal nog vrij gemakkelijk en is er niet zoveel aan de hand. De angst die veel ouders hebben voor de overstap naar het voortgezet onderwijs is ongegrond gebleken, want het huiswerk wordt gewoon gemaakt en geleerd, er worden mooie cijfers gehaald en het lukt allemaal wel goed.

Daarna breekt echter vaak een periode aan waarin de puberteit echt begint en de puber ineens andere prioriteiten lijkt te hebben, zoals bijvoorbeeld gamen, filmpjes kijken, muziek luisteren en uren kletsen of appen met vrienden of vriendinnen. Alles is belangrijker dan school en de motivatie voor school en huiswerk is ver te zoeken! Huiswerk wordt uitgesteld tot het laatste moment en de cijfers gaan drastisch omlaag. Ook zorgt dit er vaak voor dat de sfeer in huis lang niet meer zo gezellig is, omdat ouders en puber tegengestelde belangen lijken te hebben en er ruzie ontstaat.

Speciaal voor deze kinderen en jongeren biedt RT-Praktijk BOEBEL de workshop “Motivatie verhogen”. In deze workshop gaan we samen onderzoeken hoe het komt dat het kind geen of weinig motivatie meer heeft voor school en gaan we doelgericht toewerken naar een oplossing.

Over “Motivatie verhogen”
De workshop “Motivatie verhogen” is gericht op het krijgen van inzicht in en bewustwording van het eigen gedrag. Ook kan er geoefend gaan worden met nieuw gedrag naar aanleiding van deze inzichten. Dit alles doen we via verschillende werkvormen en activiteiten. Samen gaan we op zoek naar resultaten en doelen die voor het kind belangrijk zijn voor nu en in de toekomst, want hier haalt hij zijn motivatie vandaan.

Tijdens deze workshop (2 sessies van anderhalf uur of 3 sessies van 1 uur) komt het volgende aan bod:

  • Kennismaking
  • Gesprek over wanneer en waarvoor je wel of geen motivatie hebt
  • Test om te onderzoeken waardoor je geen motivatie hebt
  • Diverse oefeningen rondom de uitslag van deze test
  • Doelen stellen
  • Onderzoeken en bewustwording van executieve functies en motivatie
  • Diverse oefeningen rondom motivatie
  • Afspraken met jezelf voor de komende week/weken
  • Actieplan voor verbeteringen

Bij de workshop wordt gebruik gemaakt van werkbladen behorende bij de workshop “Motivatie verhogen”. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van diverse ondersteunende materialen en spellen.

Voor wie?
De workshop “Motivatie verhogen” is bedoeld voor kinderen en jongeren op de middelbare school die weinig tot geen motivatie kunnen opbrengen voor school en leren.

Deze kinderen laten vaak uitstelgedrag zien met betrekking tot het maken en leren van hun huiswerk en komen zo in tijdnood omdat ze niet alles afkrijgen of niet alles kunnen leren. Dit zorgt vervolgens voor stress voorafgaand aan de toets en neerslachtigheid achteraf, omdat bijvoorbeeld door een laag cijfer of onvoldoende wordt bevestigd “dat ze het toch niet kunnen”.

Vaak hebben deze kinderen andere prioriteiten dan het maken of leren van huiswerk, zoals bijvoorbeeld veel gamen, filmpjes kijken of muziek luisteren en uren kletsen met vrienden of vriendinnen, vaak online.
Ook is hierdoor de situatie thuis vaak niet meer zo gezellig, omdat ouders graag zien dat hun kind wél (op tijd) aan zijn of haar huiswerk begint, terwijl het kind er geen zin in heeft en liever bezig is met allerlei andere, in zijn ogen veel belangrijker, zaken.

Werkwijze
De workshop “Motivatie verhogen” kan zowel in groepsverband (2 à 3 kinderen) gevolgd worden, maar kan ook individueel worden gevolgd.
Het voordeel van het volgen van de workshop of training in een groep is dat kinderen en jongeren heel veel van elkaar kunnen leren en elkaar ook kunnen stimuleren. Kinderen en jongeren nemen sneller iets aan van hun leeftijdgenoten, dan van een volwassene die tips geeft!
Het voordeel van het volgen van een individuele workshop kan zijn dat sommige kinderen zich meer op hun gemak voelen als er geen andere kinderen bij zijn. De aandacht van de coach is dan volledig op het kind gericht. Ook kan een kind bij sommige onderdelen van de workshop meer tijd nodig hebben. Bij een individuele workshop kan deze tijd, altijd in overleg met ouders, daarvoor ook genomen worden.
Bij de workshop wordt er gewerkt met werkbladen behorende bij de workshop “Motivatie verhogen”. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de prijs. Dit geldt zowel voor de workshop in groepsverband als voor een individuele workshop.

Aanvulling op de training “Ik leer leren”
Als een kind de training “Ik leer leren” heeft gevolgd bij RT-Praktijk BOEBEL, kan het zo zijn dat een kind bij een bepaald onderdeel van de training nog wat extra aandacht, begeleiding of ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld op het gebied van plannen en organiseren.
De workshop “Motivatie verhogen” is ontwikkeld als aanvulling op de training “Ik leer leren”, maar kan ook prima als losstaande workshop gevolgd worden. Ook is het natuurlijk mogelijk om na het volgen van de workshop alsnog de training “Ik leer leren” te volgen, omdat het mooi op elkaar aansluit en de verschillende onderdelen van de training en de workshop met elkaar samenhangen.

Kosten
De workshop “Motivatie verhogen” in groepsverband kost €100,- inclusief werkbladen. De workshop bestaat uit 2 sessies van anderhalf uur. De individuele workshop kost €150,- inclusief werkbladen. Ook hierbij wordt uitgegaan van 2 sessies van anderhalf uur. De individuele workshop kan ook in 3 sessies van 1 uur gegeven worden. De kosten hiervoor bedragen dan €150,- inclusief werkbladen. Een compleet overzicht met alle tarieven van RT-Praktijk BOEBEL kunt u hier terugvinden.

Meer informatie
Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden van de workshop “Motivatie verhogen” of een afspraak willen maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, dan kunt u contact opnemen met RT-Praktijk BOEBEL.